Malene hjælper borgere på kanten af arbejdsmarkedet tilbage igen
Igennem mange år har Frode Laursens logistikcenter i Hørning samarbejdet med kommunen om at tage imod borgere, der har brug for at blive hjulpet i gang igen. Forrest står Malene Laulund Jensen, der igennem personlige relationer, tillid og trygge rammer arbejder på at bygge borgerne op og sende dem godt på vej. Siden 2012, hvor samarbejdet startede, har mere end 800 borgere været igennem projektet.
I samarbejde med Jobcenter Skanderborg er Malene Laulund Jensen fra Hørning med til at hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet i gang igen. Arbejdet sker i seperate lokaler ved siden af logistikcentret.
− I bund og grund har vi lavet et pakkeri, der 1:1 afspejler det, som vi ser ovre på det store lager. Arbejdet er det samme, men vi har så valgt at pakke nogle andre produkter, der er lidt nemmere at arbejde med. Det betyde også , at vi kan sænke tempoet og eksempelvis tage nogle flere pauser. På den måde har vi skabt nogle trygge rammer, hvor vi kan tage hensyn til borgernes behov, fortæller Malene .
Borgerne kan kæmpe med forskellige ting, der kan gøre det svært at begå sig på en arbejdsplads. Derfor er det ifølge Malene vigtigt, at det hos hende handler om så meget andet end bare selve arbejdet.
− Først og fremmest handler det om at prøve at være på en arbejdsplads med alt, hvad det indebærer; fra at møde ind om morgenen til at spise frokost sammen. Det er langt fra alle, der har prøvet eller bryder sig om at drikke kaffe i en frokoststue med andre. På den måde er det en udvikling både socialt, psykisk og fysisk. Det er mere dét, som vi prøver at lære herovre, fremfor at pakke hurtigt, fortæller hun.
Et job med mening
Malene arbejde foregår i tæt dialog med jobformidler Tina Sørensen fra Team Job og Uddannelse, som hun jævnligt er i dialog med. Hun kender Malene og projektet indgående, og derfor har hun Frode Laursen for øje, når hun skal hjælpe kommunens borgere i virksomhedspraktik.
− Når det er muligt, sender jeg dem videre til Frode Laursen. Her bliver de mødt af en venlig Malene, som de hurtigt får tillid til. Samtidig er det en fordel, at træningen foregår i en privat virksomhed. Det gør f.eks., at borgerne i supermarkeder kan vise børnene, at de har været med til at pakke varerne. Det skaber noget stolthed, motivation og ansvar, fordi det pludseligt er et job med mening, fortæller Tina Sørensen.
Ligeværdig relation gør forskellen
Malene har arbejdet i Frode Laursen i snart 16 år, og kom ind i projektet for snart 8 år siden. Der manglede en ny til at stå i spidsen for projektet og Marlene, der på det tidspunkt arbejdede i pakkeriet, blev spurgt – og sagde ja.
− Jeg kan rigtig godt lide det her arbejde, for vi er med til at bygge folk op ved at banke noget selvtillid og selvværd ind i dem. Omvendt er det heller ikke en hemmelighed, at det også kan være hårdt. Jeg bliver involvereret i mange af de bekymringer eller udfordringer, der fylder hos borgerne. Heldigvis er det det hele værd, når jeg kan se, hvordan de rykker sig og kommer ud på den rigtige side, fortæller hun.
Ifølge Rasmus Primdal, lagerchef i Hørning, er Malene også den helt rigtige til opgaven. Hun indgår i en ligeværdig relation og skaber et rum med tillid og fortrolighed. Og så har hun en særlig god evne til at spotte, hvis en borger klarer sig godt.
− I de tilfælde kommer de over i det store pakkeri, hvor arbejdet ikke er meget anderledes, men hvor tempoet er højere – og så kommer de tilbage til Malene i trygge rammer for at holde pause. Hvis det går godt, og vi har plads, så fastansætter vi dem. Hvis ikke tager Marlene fat i kommunen, der kan sende dem videre. Eller også opfordrer hun borgerne til at tage fat i nogle vikarbureauer, der måske har nogle muligheder. På den måde er Malene jo med til at gøre en kæmpe forskel for de her mennesker, fortæller han.