Kamp med ordblindhed og ADHD: Arbejdet hos Frode Laursen har forandret Gavins liv
− Det har simpelthen betydet så meget for mig. For få måneder sider var jeg enormt opgivende, for jeg har søgt tusindvis af jobs og har ikke kunnet finde min vej i livet. Men nu har jeg fundet det her og har rent faktisk fået noget at stå op til og se frem til hver dag.
Sådan lyder det fra 22-årige Gavin Southwick, godschaufførlærling i Tølløse. Ordblindhed og ADHD har gjort skolegangen svær, og derfor har han længe haft et ønske om at komme i arbejde og væk fra skolebænken. Her er forløbet i ny mesterlære det perfekte match, fordi han kan få en uddannelse uden at skulle være alt for meget i skole. Og så er chaufførfaget med til at holde ADHD’en i snor.
− Jeg har altid haft svært ved at koncentrere mig, men det er ikke længere et problem. Der sker mange ting omkring mig, når jeg kører, og der er meget at skulle forholde mig til. Derfor er jeg nødt til at koncentrere mig. Og så kræver det bare noget energi at være på arbejde, og derfor er jeg også træt, når jeg kommer hjem. Det har så også den sidegevinst, at jeg sover meget bedre om natten. Det er også vigtigt for ADHD’en, fortæller Gavin, der derfor heller ikke har noget imod de lange dage.
Stor hjælp fra kollegerne
Samtidig er der en klar plan for, hvad Gavin skal nå i løbet af dagen. Det er også noget, der hjælper på hans ADHD.
− Jeg har klare instrukser, og det kan folk med ADHD typisk lide. Det er klart, at der kan opstå uforudsete ting, og det kan godt slå mig ud af kurs, men det sker sjældent. Og hvis det sker, ringer jeg tilbage til terminalen og hører, hvad jeg skal gøre. Her er folk simpelthen så søde og forstående. Og så er jeg jo stadig kun lærling, så der er jo mange ting, jeg skal lære, fortæller han.
Gavins vej ind i chaufførfaget og Frode Laursen startede på en jobmesse i Holbæk. Her faldt han i snak med Kasper Schøler, personalechef i Road DK, og Jim Kjøler, terminalchef i Tølløse.
− Jeg har altid kunnet lide at køre bil, og jeg havde også kørekort til forvogn. Så jeg tænkte, at chaufførfaget kunne være interessant. Og da jeg havde talt med Kasper og Jim, følte jeg, at det godt kunne være noget. Og så ringede Kasper heldigvis til mig dagen efter og spurgte, om jeg var interesseret i at starte. Det ville jeg selvfølgelig gerne, fortæller Gavin.
Et helt nyt menneske
Og det har han ikke fortrudt et eneste sekund, for han er blevet et helt nyt menneske, som han selv fortæller det. For selvom der selvfølgelig kan være dårlige dage, er der i dag langt flere gode end dårlige – og sådan var det ikke før.
− Det har virkelig vendt op og ned på mit liv, og det havde ikke været muligt uden Kasper og Jim. Det var Kasper, der fik det hele i stand, og som fik papirerne på plads. Og det er Jim, som jeg hver dag er i kontakt med, og som støtter og hjælper mig. Så jeg er simpelthen bare så glad for den chance, jeg har fået.
Hvad er ny mesterlære?
Ny mesterlære er en erhvervsuddannelse, der begynder med praktisk oplæring i virksomheden – og altså ikke på skolen som den almindelige uddannelse som godschaufførlærling. Derfor skal man have lavet en uddannelsesaftale med en virksomhed, der gerne vil tage en i lære.
− Det meste af uddannelsen foregår hos os, hvilket giver os et større ansvar overfor skolen, fortæller personalechef i Road DK Kasper Schøler og fortsætter:
− Derudover har det i det her tilfælde været afgørende, at Gavin har nogle kompetencer, som vi kan bygge videre på. Det han mangler, skal han i skole og lære, men det er minimalt. Så det krævede papirarbejde, og det var ikke lige til, men det var det hele værd. Vi har nogle rammer, og det handler om at være lidt fleksible, når vi skal finde chauffører, fortæller Kasper Schøler.