Fokus på kørestil sparer CO2

24. oktober 2019

Den rigtige kørestil kan spare mange liter brændstof, og dermed mange tons CO2-udledning for en virksomhed som Frode Laursen. Derfor har vi stor fokus på, at vores chauffører kører så miljørigtigt som muligt. 

Små ændringer i kørestilen kan give store besparelser på brændstoffet. Hvis alle biler kører 100 meter længere pr. liter pr. dag, så sparer vi i en virksomhed som Frode Laursen 30.000 liter diesel om måneden. Derfor har vi også i samarbejde med Scania, hvis lastbiler udgør en meget stor del af vores flåde,  i de seneste par år haft ekstra stor fokus på kørestilen. Ved hjælp af  data fra lastbilen bliver der løbende holdt øje med chaufførernes kørselseffektivitet, der bl.a. handler om at undgå hårde opbremsninger og at udnytte muligheden for påløb (dvs. at lade bilen rulle i gear).

– På forholdsvis kort tid, har vi formået at hæve kørselseffektiviteten fra 69% til 83% blandt de chauffører, der kører Scania. Det er simpelthen supergodt gået af vores chauffører, siger Jan Skov Pedersen, der er afdelingschef på Frode Laursens værksted og ansvarlig for indkøb og vedligeholdelse af vores mere end 700 lastbiler. Han fortsætter:

– Det er desværre kun Scania-chauffører vi har mulighed for at måle på lige nu, men vi arbejder benhårdt på at kunne gøre det samme for andre af de bilmærker, vi har i vores flåde.

Selvom målingerne endnu ikke er på plads, så er de fleste chauffører bekendte med de gode råd, der gælder for at køre mere effektivt og klimavenligt. Råd som kan bruges af alle – også når man kører i sin private personbil:

1. Lad bilen rulle
Vær forudseende, slip speederen, og lad bilen rulle i gear, når du kan se en ændring i vejens forløb (lyskryds, rundkørsel eller lign.)

2. Undgå hårde opbremsninger
Hold øje med trafikken foran dig, så du undgår hårde opbremsninger. Hver gang du bruger bremsen, koster det nemlig brændstof at komme op i fart igen.

3. Brug fartpiloten
Hold hastigheden og brug fartpiloten så meget som muligt. På den måde kører du mere jævnt og undgår at trykke for meget på bremse og speeder.

4. Sluk motoren når du holder stille
Bilen bruger unødig brændstof ved at holde i tomgang. Sluk derfor altid motoren, hvis du holder stille i mere end 30 sekunder.

5. Overhold fartgrænserne
Jo hurtigere du kører, jo mere brændstof bruger du. Kører du for stærkt på landevej og motorvej bruger din bil op til 20% mere brændstof, fordi luftmodstanden øges ved højere hastigheder. Husk: Tidsbesparelsen er minimal ved øget hastighed.

6. Tril ned af bakken
Øg hastigheden lidt inden du kører op ad en bakke. Slip gassen umiddelbart inden du når bakketoppen, så bilen ”ruller” over toppen og ned på den anden side. Hastigheden øges automatisk når du køre nedad bakken igen.