Frodes elbiler klar efter sommerferien


I løbet af 2023 får Frode Laursen omkring 10 el-lastbiler i flåden. Vi tror på, at el-lastbiler er fremtiden, men kapacitet og infrastruktur sætter stadig meget store begrænsninger på hvor henne og hvor langt, man kan køre med bilerne. Vores tekniske direktør Jan Skov Pedersen fortæller her om udviklingen og mulighederne med el-lastbilerne.

Hvad er status på opladning og køretid på en el-lastbil i dag?

De biler, vi køber i dag, kan oplade til 80 % på ca. 1 time og 15 min. På den opladning kan lastbilen køre cirka 230 km. Men udviklingen går hurtigt, og vi kan allerede se, at de biler vi får i starten af 2024, kommer til at kunne køre op til 300 km på en opladning.

Hvad er den største udfordring i forhold til at bruge el-lastbiler?

Det er uden tvivl infrastrukturen. Hvordan får vi ladet bilerne og er der kapacitet nok til at lade bilerne, der hvor vi ønsker det?
Samtidig er det en udfordring at få prissat energien rigtigt, når vi skal lade udenfor vores egne lokationer. Det er også derfor, at de her projekter, kræver et rigtig godt samarbejde mellem kunden og Frode Laursen.

Hvad kræver det helt præcis af kunden?

Det er jo selvfølgelig forskelligt fra case til case. Men overordnet set kræver det, at kunden har lyst til at læne sig frem og indgå et længerevarende partnerskab med os, hvor vi sammen tænker alternativt – og at der i planlægningen tages højde for den begrænsede kapacitet på bilerne. Til gengæld får man et meget konkret grønt tiltag, der sænker CO2-udledningen markant.

Hvor er el-lastbilerne om 3 år?

Batterierne vil være 30 % mindre i størrelse og 40% mere effektive. Samtidig vil ladestanderne også kunne lade dobbelt så hurtigt, så indenfor relativt kort tid forudser jeg, at det i princippet vil være muligt at køre også long haul på el. Men der bliver i givet fald nok tale om udvalgte strækninger, fordi el-nettet og kapacitet stadig vil være et langt stykke fra at understøtte eksempelvis de mange lastbiler som kører i international trafik.

Hvad med brint-lastbiler?

Brint og Power-to-X bliver en mulighed, men jeg ser ikke, det sker indenfor en overskuelig fremtid. Samtidig vil brændstoffet også være i meget høj kurs hos andre industrier og transportformer, så der vil være rift om produktet, og både sø- og luftfragt vil stå foran landtransporten i køen.  Jeg tror dog på, at brintlastbiler indenfor en tiårig periode, vil blive brugt på de ruter, hvor det vil være umuligt at bruge de elektriske biler. Og så skal man huske på, at det er en teknologi som endnu er meget umoden, og hvor energieffektiviteten stadig er meget lav.